На 21 януари празнуваме Бабинден

На 21 януари празнуваме Бабинден

От векове на този ден почитаме жените, които са помагали на родилките при раждане, а в наши дни- лекарите, чието призвание е да даряват живот на новото поколение.

Според народните традиции, още с появата на първите слънчеви лъчи на този ден майките, който имат деца до 3 години, отиват да напълнят котлите с прясна вода от чешмата. В котлето с водата жените слагат босилек и здравец и със сапун и кърпа отиват при бабата да й „полеят“. Този ритуал се извършва под плодно дръвче, върху дръвника или на стълбите. Бабата закача китка здравец, завързана с червен и бял конец, на невястата. След като приключат с поливането, жените поднасят даровете си на бабата- платно, ризи, чорапи.

Бабата пък връзва сребърна паричка на дясната ръка на децата и ги дарява с ризки и чорапки.

По обед вече се организира празничен обяд в дома на акушерката. Всяка една невеста носи баница, погача варена кокошка, бъклица вино или ракия. Влизайки в къщата невестата целува ръка на бабата и й подава блюдата, които носи. Следва голямо и весело пиршество.

Кулминацията в празника е „къпането“ на бабата в реката или на чешмата. Мъже и жени качват баба на шейна, теглена от мъже, облечени като волове и я разхождат из селото. От всеки срещнат по пътя мъж, невестите взимат калпак и искат откуп за него. Така групата стига до реката, където изкъпват бабата за здраве.

   

0 коментарa

Виж още