НЕВЕРОЯТНО!!! Край Разлог откриха микенски съд за парфюми на 33 века!

НЕВЕРОЯТНО!!! Край Разлог откриха микенски съд за парфюми на 33 века!

Край град Разлог бе открита голяма част от микенски съд за съхранение на парфюми (алабастрон). Според учените невероятната находка е от преди 33 века и е изработена в силно укрепеното селище в местността Бресто, землище на с. Баня.

В настоящият момент, археолози правят своите проучвания в районът, сред тях има и представители на археологическата общност от Нов български университет, както и от Регионалния исторически музей в Благоевград и от университета в Мюнхен - Лудвиг Максимиланс. В мащабният проект са взели участие още студенти от Австралия, САЩ и Великобритания.

Селището разположено в местността Бресто, вероятно датира своята поява от късната бронзова епоха - XIII века преди Христа. Едва след извършване на подробни анализи на органичните останки по стените му, може да стане ясно точното съдържание на микенският съд.

Укрепеното селище разположено на територията на с. Баня се намира на възвишение и три от страните му са оградени от река Изток, десен приток на р. Места. Микенският съд е открит в голяма близост до висока постройка с апсиден план, в една малка и тясна уличка под сградата. Към днешна дата, масивната укрепителна стена в Бресто няма аналог в Западна България и Северна Гърция.

Една от основните цели на проучванията течащи в местността е да се проучат и разберат по-добре богатствата и контактите на живущите преди 33 века в това селище.

Освен микенският съд, край Разлог е намерена и пластина от бивна на глиган, за която експертите предполагат, че вероятно е подготвена за производството на церемониален микенски шлем.

 

Източник: parfium.bg

   

0 коментарa

Виж още