НЕВЕРОЯТНО!!! Откриха най-старите фосили в света!

НЕВЕРОЯТНО!!! Откриха най-старите фосили в света!

Геолозите предполагат, че откритите вкаменелости са на възраст над 3.7 млрд. години.

Учените считат, че са намерили едни от най-старите фосили в света. На вековните вкаменелости експертите са се натъкнали  в Гренландия и според тях вкаменелостите са най-малко на 3.7 млрд. години.

Откритието е направено от екип геолози на Университета на Уологонг в Австралия още през 2012 година и още по това време учените са предполагали колко ценна е находката им, но не са искали да прибързват със заключенията и са запазили това в тайна. Желанието им е било всичко да бъде проверено повторно и едва тога да обявят пред света откритието си коментира, ръководителя на екипа - Ален Нътман, пред в. "Ню Йорк Таймс".

Фосилите са били открити в скали край югозападния бряг на Гренландия, които до скоро са били покрити с ледове, но поради глобалното затопляне са се стопили. Според учените те са на възраст приблизително  3.9 млрд. и 3.7 млрд. години. Тъй като в тях са намерени химически съединения, които подсказват наличие на организми, те представляват изключителен интерес за учените.

Освен това новооткритите фосили се смятат за строматолити, които по своята същност са слоести варовикови образувания от отложения на микроорганизми, обитаващи плитката вода.

Експертите са почти убедени, че откритите строматолити са най-малко със 220 млн. години по-стари от най-старите открити до момента, чиято предполагаема възраст е 3.48 млрд. години и които бяха намерени в западната част на континента Австралия. Ален Нътман предполага, че е има изключително малка и почти нищожна вероятност да съществуват по-стари фосили от тези.

Скалите от този период са редки и в голямата си част са увредени заради милиардите години геологически процеси като формирането на планинските масиви, високите температури и редица други фактори.

Ръководителят на изследването очаква дискусии със своите колеги от цял свят, но е убеден в уникалността на откритието си и според него то е доказателство, че животът на Земята се е формирал много по-рано отколкото до момента са предполагали.

   

0 коментарa

Виж още