НЕВЕРОЯТНО!!! Сеизмолог твърди, че страната ни е целуната от Бога!

НЕВЕРОЯТНО!!! Сеизмолог твърди, че страната ни е целуната от Бога!

Според проф. Бойко Рангелов, планетата Земя диша и ние хората трябва да се научим да живеем с трусовете.

Проф. Рангелов коментира, че в сравнение с другите балкански страни, България е целуната от Бога и местоположението ѝ е безопасно. Съседна Гърция например е над десетина пъти по-сеизмична. Най-опасна по думите на професора е югозападната част на България, а на североизток у нас диша едно от най-опасните огнища, пише blitz.bg.

От думите на сеизмолога проф. Бойко Рангелов стана ясно, че земята диша и човечеството трябва да се научи да живее с предстоящите трусове. Той допълни, че столицата е изключително добре ситуирана, но все пак превенцията не се състои единствено в качественото строителство, а и в обучението на населението и най-вече на най-маките граждани как да реагират при евентуален трус. 

Сеизмолога поясни, че е важно да знаем какво да правим при по-слаб или пък при по-силен трус. При силен трус населението е ннеобходимо да спазва това, което е описано в инструкциите, а при слаб да не го прави.


На въпроса, възможно ли е да се прогнозира бъдещо земетресение професорът еднозначно отговори, че това е световен въпрос и задача към всички сеизмолози от всяка точка на планетата Земя и все пак добави, че след като "човечеството се развива и сателитните техники навлизат мощно в геодинамиката", за съжаление има тенденции това да се случи.

Сеизмолога проф. Бойко Рангелов даде елементарен пример: „Ако преди да си купим крушки с нагреваема жичка, предварително знаем че могат да издържат няколкостотин часа, но пак ще изгорят. Същият ефект се получава в недрата на Земята. Съществуват дефекти, които натрупват напрежение". Ученият е напълно убеден, че здравото противоземетръсно строителсто е единствената панацея, против хилядите жертви от разрушителните земетресения.

Във високоразвитите страни, например в Япония  такива земетресения като това в Италия не ги плашат, нито пък ги застрашават, докато в Иран подобни трусове взимат 6-7 хил. жертви. Светът трябва да бъде подготвен за подобни природни бедствия, каза в заключение сеизмологът.

   

0 коментарa

Виж още