НЕВЕРОЯТНО! 5 града, които след години ще изчезнат от световната карта

НЕВЕРОЯТНО! 5 града, които след години ще изчезнат от световната карта

Макар и да не си даваме сметка, с всеки изминал ден планетата Земя се променя.

Климатичните промени, разрушителните земни трудове, покачването на океанското ниво са само малка част от предизвикателствата, пред които човечеството в скоро време ще се изправи. Поради разнообразни природни фактори и други причинени от нас хората, в бъдеще има голяма вероятност 5 световно известни града да бъдат заличени от картата на света.

5. Банкок, Тайланд

Според учените, съществуват реални опасения, че сред няколко десетилетия Банкок ще се окаже под водата. Главната причина е повишаващото се ниво на световния океан, поради топенето на ледовете, както и пропадането на земната повърхност с рекордните 1,5-5,3 см. на година. Ежедневната дейност на милионното население на Банкок, също оказва вредно въздействие на случващото се. Днес посредством специална отводнителна апаратура градът източва дълбоки подземни пещери за питейна вода, но едновременно с това отслабват основите, върху които е построен Банкок.

4. Сан Франциско, Калифорния

Един от най- вълнуващите и изпълнени с изненади градове на територията на САЩ. За огромно съжаление Сан Франциско е разположен на пукнатина в земната кора (разлом), което означава, че съществува вероятност от цели 75%  при силно земетресение градът да бъде напълно заличен до края на този век.

3. Венеция, Италия

Какво е добре известно, Венеция буквално потъва с 20 см. на всеки 100 години, а повечето сгради в града се наводняват редовно, което е предпоставка за пълното им разрушаване.

2. Мексико Сити, Мексико

По-голямата част от града е построена върху пресъхнало езеро и тъй като основата не е достатъчно стабилна, Мексико Сити потъва с 10 сантиметра всяка година. Според учените градът е потънал с цели 10 метра, през последните 40 години.

1. Банджул, Гамбия

Столицата на Гамбия, Банджул е разположена на брега на африканската страна, пряка опасност за града крие океанското равнище. Ежегодно бреговата линия бавно, но сигурно се разрушава, а водолинията е само на 2 километра от магистралата, която свързва Банджул с другите градове в страната.

   

0 коментарa

Виж още