Недостиг на студенти в университетите, пускат допълнителен прием!

Недостиг на студенти в университетите, пускат допълнителен прием!

Над 3000 са празните места в държавните университети у нас в момента, показа проверка сред висши училища в страната. Допълнителен прием за държавна поръчка е обявен дори и в най-елитните учебни заведения като Алма матер, УНСС, Техническия университет и др.„Няма откъде да внесем деца“, оплаква се шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно–геоложкия университет проф. Любен Тотев. Той си обяснява тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат извън страната.

Проф. Тотев обясни, че най-добрите заминават за чужбина, като това понякога не правилният било избор, защото висшето образование у нас също било на ниво. Председателят на Съвета на ректорите допълни, че очаква незаетите места да продължат да са проблем и през идните близо пет години, пише "Монитор". 

1086 са незаетите места в Софийския университет, показаха изчисления на „Монитор“. При обявен прием от 4552 места за държавна поръчка това означава, че близо една четвърт от местата не са запълнени или липсва интерес към тях. Незапълнен е план-приемът дори за специалности като право, международни отношения, политология, публична администрация и др.

Според съобщение на сайта на Софийския университет срокът за кандидатстване е от 7 до 14 септември. За прием в Алма матер младежите могат да участват както с оценка от конкурсен изпит в СУ или матура, така и с оценка от изпит, положен в друг държавен вуз.

Същото правило важи и на УНСС. Там свободните места са 193 при обявен план-прием от 4090 първокурсници, съобщиха от икономическия университет. Продължава и записването в Техническия университет в София, където свободните места са 96 при предварително обявен прием за 2283 студенти.

   

0 коментарa

Виж още