Неприятна статистика на пожарите у нас!

Около 75% от пожарите през лятото са причинени заради човешка дейност. Това каза пред бТВ главен инспектор Стефан Стефанов, началник сектор "Превантивна дейност" в пожарната. 

Само за едно денонощие у нас е имало около 200 пожара, от които 28 - с материални щети. В момента се гасят 150 дка гора край Перник, като на мястото е изпратен един екип пожарникари, които работят заедно със служители на горското стопанство. Пожарът е възникнал снощи и вече е овладян. 

Голям пожар в Стара Загора изпепели 450 декара млади дървета

Голяма част от пожарите са предизвикани от палене на открит огън или забраненото обгаряне на стърнища. Стефанов посочи, че в Южна България има няколко пожароопасни района. В Пловдив, Пазарджик и Стара Загора това се дължи на земеделските дейности, вХасково и Ямбол - на големите площи със суха растителност, а в района на Благоевград има активна туристическа дейност.

Главният инспектор обясни, че още през зимния сезон се извършват сериозни проверки за пасивната защита в горския фонд – дали има пътища, просеки и водоизточници, които да бъдат използвани от пожарникарите при необходимост.

По думите му с помощта на европроекти пожарникари разполагат с огромно количество модерна технология, а освен това има и два хеликоптера с възможност за гасене от въздуха.

 

   

0 коментарa

Виж още