Не винете възрастта за това, че сте уморени непрекъснато. Ето коя може да е истинската причина!

Не винете възрастта за това, че сте уморени непрекъснато. Ето коя може да е истинската причина!

Умората в последно време изглежда като истинска епидемия. Четири от всеки пет жени се оплакват от прекалена умора.

Уморени от множество тренировки или от прекалено много домакинска работа? Обяснението за тази хронична умора може да е ниското съдържание на желязо. Това е най- честата причина за поява на умора, но хранителните добавки с желязо имат доста лоша репутация сред учените, тъй като имат различни странични ефекти.

Учени споделят какво може да се направи, за да се чувствате по- жизнени и да се преборите с неприятното чувство на умора.

1. Какво прави желязото?

Желязото е от съществено значение за пренасящите кислород червени кръвни клетки и умора, обикновено, е един от първите признаци на недостига му. Без достатъчно желязо, вашите червени кръвни клетки просто не могат да носят достатъчно кислород за вашите органи и тъкани, което означава, че те не работят  достатъчно ефективно.

2. Чувствата изтощават

Чувството да си Прецакан е толкова често срещано, че лекарите са му дали и име- Синдром на вечната умора.

 "Едно от най-честите неща, които срещам в ежедневната си медицинска практика, са хората, които се чувстват изморени," казва д-р Хилари. Ако не можем да разберем кое ги изморява в начина им на живот, ще трябва да се направи кръвен тест и да се провери тяхното ниво на желязо. "

 

След Витамин D, желязо, е вторият най-разпространен дефицит в Обединеното кралство. Другите симптоми на дефицита са сърцебиене, замайване или припадък, схващане на краката през нощта, задух, студени ръце и крака, както и главоболие.

3. При кой най- често може да се появи подобен дефицит?

 ■ по време на менструация жените губят чаша кръв, която съдържа  125 mg желязо.

 

■ "Дори младите жени, които са физически по- активни, нивата на дефицит са високи. 60% от жените спортистки не получават достатъчно желязо и това оказва влияние върху резултатите от тяхната работа," казва д-р Хилари.

 

■ "Желязото, което се съдържа в месото най-лесно се абсорбира", обяснява д-р Ема. "Добавянето на здравословни храни като боб, леща и ядки могат да бъдат полезни за вас, но могат да блокират усвояването на желязото."

 

■ синдром на раздразненото дебело черво означава, че хранителните вещества често не се усвояват добре в червата, така че страдащите могат да имат недостиг на желязо и витамин В12.

      4. Може ли просто да се яде повече спанак?

Хората се хранят с 13% по-малко червено месо, отколкото е необходимо, а то съдържа най-лесна за усвояване форма на желязото."

Повече от една четвърт от жените на възраст 19-64 не се хранят с достатъчно храни, съдържащи желязо.

Много от хората просто се опитват да ядат зелено листни зеленчуци, но ще трябва да приемат по 17 супени лъжици спанак на ден, за да получат препоръчителната дневна сума.

Все пак, има няколко начина, по които могат да се увеличат нивата на желязото. Витамин С се препоръчва за подобряване на усвояването на желязото с до 181%, така че се опитайте да пиете по една малка чаша портокалов сок с храната. Някои храни - като мляко, чай, боб и люти чушки - пречат на усвояването на желязото, така че да ограничете ги тези.

5. Проблемът с хапчета

Ако вашият лекар ви диагностицира с ниско съдържание на желязо или анемия, лечението е просто: таблетки, като например железен сулфат за усилване на нивата. Но 80% от жените, приемащи желязото като добавка, се оплакват от неприятни странични ефекти. По- голямото количество добавки може да са трудни за усвояване от храносмилателната система и може да предизвика черни изпражнения, запек, диария, стомашни спазми и гадене.

 

Жените с менструация се нуждаят от около 18 mg желязо на ден, но много хранителни добавки съдържат 200 мг. Тъй като тялото абсорбира само желязото, което е необходимо, а излишъкът, който остава в червата, причинява тези лоши странични ефекти.

   

0 коментарa

Виж още