Не е за вярване! Почти половин милион души в България разчитат на инвалидна пенсия!

Не е за вярване! Почти половин милион души в България разчитат на инвалидна пенсия!

Според Съюза на инвалидите 439 000 човека в страната взимат инвалидни пенсии, като на година повече от 4 000 души влизат в групата на инвалидите за цял живот като резултат от транспортни произшествия.

 

Председателят на Съюза на инвалидите в страната казва, че основно диабетът допринася за инвалидизация, а в страната има регистрирани повече от 450 000 диабетици.

Статистиката сочи, че условията за инвалидите се подобряват съвсем бавно, споделят от dariknews.bg.

От организацията настояват комплексно да се реши проблема за социалното включване на хората с увреждания, що се отнася до труда.

Законът за устройство на територията, както  и Наредбата за архитектурен достъп на хората с увреждания съответстват на европейските правила. За съжаление те се прилагат не равномерно в много от  общините или въобще не се прилагат.

Известно е, че повечето от аптеките все още не са достъпни за инвалиди с колички, както и за хората с по- тежки увреждания на крайниците. Не рядко в службите за социално подпомагане са недостъпни, както и много театри, кина, галерии и други културни институции.

Рядко се срещат нископодови автобуси в градския транспорт.

За да се интегрират хората с увреждания е необходимо да бъде осигурено обучение за усвояване на специфични умения, на достъпна среда и комфорт, на пригодени работни места. За жалост такива условия липсват.

 

От СИБ настояват за щателна проверка на всички експертни решения за определяне на инвалидност.

 

Той смята, че е правилно НОИ да възстанови в ТЕЛК-овете доверените си лекари. Така в случай, че  довереният лекар на НОИ не се подпише на протокола или има особено мнение, няма да има решение на ТЕЛК. В този случай НОИ трябва да каже в коя болница и лаборатория да се яви човека с увреждане, за да му бъдат направени нови прегледи и изследвания и да се определи от независим лекар какво е здравословното състояние.

   

0 коментарa

Виж още