Не може да бъде! Ето какво се случва с мозъка ни, когато разчитаме на интенет!

Не може да бъде! Ето какво се случва с мозъка ни, когато разчитаме на интенет!

Трайната памет и бързината на мисълта се придобиват при непрекъсната тренировка. Но когато се осланяме на помощта на интернет да достигнем до накаква информация, без да се налага да извършваме някаква мисловна дейност, толкова повече паметта ни става ленива.

Д-р Бенджамин Сторм, един от водещите учени, занимаващи се с невероятните възможности на мисълта, споделя, че когато човек активно използва интернет като основен източник на информация, става изключително зависими от него.

В миналото човек непрекъснато е тренирал мисълта си като се опитвал да си спомни нещо, докато сега не се натоварва с тази дейност. За ленивата ни памет допълнително допринасят и смартфоните и таблетите, които имат неоркъснат достъп до мрежата.

За да се установи влиянието на интернет върху паменнта на човека бил направен експеримент, при който на участниците били задавани групи от не много трудни, но тривиални въпроси.

 

Едната от групите имала разрешение да ползва интернет за отговорите, а другата трябвало да разчита единствено на собствената си памет. След това и на двете групи са били зададени серии от лесни въпроси, като дали шанс и двете групи да използват Гугъл, ако желаят.

 

Резултатите доказали, че тези, които са се допитали до  Интернет преди го използват отново. Интересното е, че 30% от тези, които са използвали интернет преди, не са направили никакъв опит да отговорят на някои от лесните въпроси като разчитат само на паметта си. Те разчитали на Гугъл да получат верния отговор.

Професор Иван Риско споделя, че човек е устроен така, че ако има възможност да съхрани някаква информация, която му е необходима на компютър, той няма да отдели много когнитивни способности, за да я запомни. Затова способността за запомняне на тази информация намалява. Без съмнение е, че тези технологии засягат това, което човек може да помни

   

0 коментарa

Виж още