Не успяха да спасят спасителя от Бяла

Не успяха да спасят спасителя от Бяла

Човекът, получил званието „Най-достойният българин“ за 2006, е починал. Дали Бог е преценил, че не е достоен да продължи живота си или Атанас Генчев не е имал желание да продължи да се бори с рака и неволите в своя живот, не е известно. Факт е, че човекът си отиде безработен и болен.

Спомняме си, че той беше един от малцината, притекли се на помощ на пострадалите в зловещата катастрофа на моста в Бяла, Русенско, през 2006 г. Тогава загинаха 18 човека, 11 бяха спасени от Атанас Генчев. За своя героизъм той получи 200лв и статуетка и остана забравен, информират от Блиц.

В едно от малкото му интервюта, той беше споменал, че  не иска нищо, достатъчно му е уважение, но и това не получил. В замяна на това имало множество намеци, че се явил на мястото на трагедията с цел не да спасява човешки животи, а да краде личните вещи на пострадалите. Такива думи били казвани дори и на майка му.

Типичната българска черта да сипем хули върху всички, които са различни от нас, беше наранила дълбоко душата на спасителя. Вместо похвали и уважение, той получава хули и наказания. Даден е на следствието заради публичното обвинение, че шефът на пожарната в Бяла е бил пиян по време на акцията за спасяване на пострадалите в катастрофата на 7 декември 2006 г. Той споделя, че на мястото имало много голяма „публика“ и нито един желаещ да помогне. Вадел хората само той. Като следствие от преживения ужас Атанас Генчев се разболява от рак, преживява инфаркт, остава без работа.

Хорската злоба и жестокост е безгранична, но защо на човек не му е писано да получи поне това, което е дал на другите- помощ в подходящия момент?

На този въпрос едва ли някой може да отговори. Дано г-н Генчев вече е на по- хубаво място и поне там да получи това, която му се полага.

   

0 коментарa

Виж още