Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

Новата перла в репертоара на Старозагорския драматичен театър

„Цар последен“ е най- новият спектакъл от репертоара на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора.  В своята пиеса Райна Томова се стреми да внуши, че когато държавата изпадне в беда, не трябва да се жертва народа й. Своя свещен дълг пръв поема царя, коментират от nbp.bg.

Сценаристката показва цар Иван Шишман не само като последен цар на България преди пет вековното робство, но и като изключително отговорен към държавата властник, с чиста съвест, решителен и смел.

Неусетно в зрителя остава впечатлението, че от управлението на Шишман досега страната ни сякаш не е имала щастието да бъде управлявана от хора, които биха пожертвали себе си и близките си в името на народа си.

Режисьор на спектакъла е Йосиф Сърчаджиев, а главната роля  - на Иван Шишман- е възложена на гостуващият актьор Димитър Живков, който е награден с „Аскеер“ за „Изгряваща звезда“. Той успява да изгради характера на царя съвсем човешки, без царски пози. Сценаристката е успяла да пресъздаде широк поглед над живота в двореца.

В пиесата играят 22 артисти и участници от  Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, също така ученици и много деца. Големият брой ангажирани в пиесата й придава почти кинематографичен вид.

Мария Диманова, художничката, сътворила костюмите за пиесата, се е спряла не толкова на традиционните дрехи в двореца и на българската шевица, а е заложила на свободата на колорита, взет от българската черга.

„Цар последен“ е ярък представител на традиционната българска драматургия заради откритата партиотичност, която неусетно завладява и публиката.  

   

0 коментарa

Виж още