Нови жертви на телефонната мафия в Търново

Нови жертви на телефонната мафия в Търново

Телфонните измамници имат съвсем нова стратегия, с която ловят доверчиви интелигенти.

Измислени шефове в прокуратура, съд, полиция и много „известни“ адвокати  от Сърбия звънят на балами, под предлог, че им трябват преводачи от английски за измъкване на „богати“ чужденци, които се намират в търновския арест, но пък нямали в себе си никакви пари. За няколко дена в новата мрежа на телефонната мафия са се ханали трима млежи от Търново, които перфектно владеят английски език и били подмамени да  преведат в банка между 60 евро и 200 лева. Измамниците си служели с титли на магистрати и служители на МВР. Те търсели съдействието на  преводачите, за да бъдат разпитани задържани чужденци, които не знаели български език. Фалшивият  адвокат съвсем чистосърдечно обяснявал, че не могат да се срещнат лично, защото в момента е в София, но затова пък клиентът му е доста богат, информира Блиц.

Наивниците били подмамвани да купуват ваучери, за да може арестанта да се чуе с близките си по телефона. По познатичт вече план, телефонните измамници се звънят на случаен принцип на своите жертви, като си избират по обяви учители, преводачески агенции, туристически фирми или случайни телефонни номера. Този път в схемата били замесвани по-млади хора, говорещи перфектно чужди езици, съобщава blitz.bg.

После се казва на жертвата, че “задържаният” чужденец трябва да се чуе с близките си по телефона, но няма ваучер, затова преводачът трябва да купи, той диктува номера и получавас обещанието, че сумата ще му бъдат върната в полицейското управление, когато отиде за превежда за разпита. Жертвите се заблуждават, защото измамниците се представят за елитни адвокати, които работят по случая. Обещават им голяма сума пари като хонорар, който ще получат на по-късен етап.

Внимавайте с кого и за какво говорите по телефона. Не се доверявайте сляпо, ако наистина досега не сте имали контакт или уговорка с някой магистрат.

   

0 коментарa

Виж още