Нови учебници по история за петокласниците

Нови учебници по история за петокласниците

До 15 септември Меглена Кунева даде обещание да бъдат представени всички образователни стандарти.

През учебната 2016/2017 година петокласниците ще бъдат обучавани по нови учебници по “История и цивилизация”, като всяко училище ще може самостоятелно да избере между шестте варианта на учебника.

Вчера новите учебници бяха представени от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Шестте одобрени варианта са на водещите издателства, сред които: “Анубис”,  “Булвест 2000”,  “Просвета плюс”,  “Св. Георги Победоносец”,  “Просвета София” и “Даниела Убенова, Даниела Биланска”.

Всеки един от тези учебници отговаря на учебната програма. Според експертите в областта на образованието учебниците се различават единствено по методите и начина на поднасяне на съдържанието към учениците.

От общо 2139 учители по история в България, при подбора на учебниците са участвали 1942-ма историци от общо 1708 училища, което според министъра е изключително висок резултат.

Диян Стаматов - зам.-министърът на образованието, заяви, че ще бъдат предприети необходимите действия, така че на 15 септември учебниците да са готови. По данни на МОН за тази учебна година е необходимо да бъдат отпечатани приблизително 60 000 учебника.

Освен това “На 15 септември ще имаме всички образователни стандарти извън този за финансирането, който не се отнася към учебната година, а към финансовата”, заяви Кунева и коментира, че основната задача на министерството ѝ през тази година е обучението и мотивацията на учителите.

Образователната системата ще бъде стабилизирана, преподавателите от университетите и най-доказалите се учители по определен предмет ще работят заедно върху квалификацията на учителите.

Вчера, на поправителната матура по български език и литература се явиха общо 5275 зрелостници. Падна им се стихотворението на Христо Ботев “Към брата си”. Резултатите ще бъдат обявени до 12 септември. Тази година за първи път матурата по БЕЛ бе разделена на 3 модула, като учениците имаха възможността да ги решават поотделно.

Целта на модулите бе да не изтича информация по време на изпита

 

Източник: 24chasa.bg

   

0 коментарa

Виж още