Новото руско оръжие като от фантастичен филм

Новото руско оръжие като от фантастичен филм

В периода от 6 до 11 септември в Подмосковието се проведе форумът „Армия-2016“, на който концернът „Калашников“ презентира новите си стрелкови оръжия. БЯха показани щурмовата ръчна картечница РПК-16 и опитни модели на снайперски полуавтоматични пушки СВК.

РПК-16

Представената лека ръчна картечница РПК-16 е с 5,45 мм калибър. Тя представлява съветска РПК-74, която е основно модернизирана, информират от Блиц.

Андрей Кирисенко, съветник на генералния директор на „Калашников“ оръжието, оръжието е било ефективно и преди 40 години, но с редица недостатъци.

Новата картечница има планки на Пикатини, заради това може да използва произволен вид мерници, стартирайки от нощни, топлинни, колиматорни и завършвайки с оптични снайперски мерници.

Картечницата е с олекотен барабан, който събира 96 патрона. Тук може да използват и пълнителите на автомата АК-74М.

При замяна на цевта, РПК-16 може да се използва като ръчна картечница, но и за щурмово използване от специалните подразделения.

Теглото на оръжието в пълно „снаряжение“ е само 4,5 кг.

СВК

Бяха демонстрирани два опитни модела на полуавтоматичната снайперска пушка на „Калашников“ (СВК), която е предназначена да  замени общовойсковата снайперска пушка Драгунов(СВД).

СВД е направена преди половин век и вече се е изчерпала. Новата карабина е с много по-лесна употреба и е значително по-компактна. Има по- точна стрелба, а прикладът е сгъваем и позволява по-ефективно използване в бой.

Най- важната особеност на новата пушка е теглото ѝ. Срещу германска автоматична пушка „Хеклер и Кох“, която е 7,5 кг, новият образец е 4,2 кг. А точността и далекобойността на руското оръжие са равностойни на чуждестранните.

Приборите за управление са поставени от двете страни, което дава възможност стрелбата да се провежда и с лявата, и с дясната ръка, а от горната страна е разположена планка на Пикатини, на която се поставят всички съществуващи „снаряжения“.

Далекобойността на новата пушка е до 1000 м., а пълнителя събира 10, 15 и 20 патрона.

   

0 коментарa

Виж още