Ново изследване: почитателите на метъла са най-щастливи!

Ново изследване: почитателите на метъла са най-щастливи!

Ново изследване откри: Метъл феновете са били по-щастливи през младежките си години и са по-приспособени към настоящето от своите връстници и от днешните колежани. Изследването Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of the 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians and Fans, публикувано в журнала Self and Identity, посочва, че макар и „метъл феновете често да са имали травмиращи преживявани и да са водили опасен начин на живот, включващ „секс, наркотици и рокендрол”, индивидуалността им е послужила като защитна стена срещу негативните влияния.”

Проучването е проведено сред 377 възрастни – през 80-те, 154 от тях са били метъл фенове, музиканти или групита, 80 са слушали други жанрове, а 153 сега са в университет.

Оказва се, че почитателите на метъл музиката „са били много по-щастливи на младини”, отколкото другите групи, и „вероятността да съжаляват за нещата, които са правили в по-ранна възраст, е много по-малка”.

Тайната на прехода на метъл любителите към радостен живот като възрастни, смятат авторите на статията, е известното чувство за общност. „Социалната подкрепа е жизненоважен защитен фактор за бунтуващите се младежи,” пишат учените. „Както феновете, така и музикантите са усещали близост с останалите в общността и шанс да изпитат силни емоции в компания, с която споделят общи интереси.”

Ироничното е, през 80-те обществото е смятало, че метъл музиката подрива моралните качества и социалната интеграция, заради което често са се провеждали анти-метъл дейности. Judas Priest дори са се озовавали в съда по обвинение, че албумът им Stained Class има мрачни послания, накарали двама млади мъже да сложат край на живота си през 1985 година.

   

0 коментарa

Виж още