НОВ АТЕНТАТ - В Турция

НОВ АТЕНТАТ - В Турция

Кола бомба се взриви до контролно-пропускателен пункт в близост до сграда на полицията в град Джизре в провинция Шърнак в Югоизточна Турция. Убитите са най-малко осем, а десетки са ранените . Това се случва едва два дни след като Турция предприе военни действия срещу ислямската държава и кюрдските бойци в Сирия.

Държавната Анадолска информационна агенция обяви атаката за атентат на Кюрдската работническа партия (ПКК). Това е военизирана група, която е водила три десетилетия бунт за кюрдска автономия и е участвала в  ежедневни сблъсъци със силите за сигурност.
Медията информира, че дузина линейки и два хеликоптера са били изпратени на мястото на атентата.

Информатори от болниците съобщиха първоначално , че девет души са убити и 64 ранени, но официалната информация от по-късно  че жертвите са осем. Не е ясно дали убитите са цивилни или полицейски служители.

В сряда турските специални сили, с танкове и бойни самолети започнаха първото си голяма инвазия в Сирия. Според турския президент Тайип Ердоган, мисията е за подкрепа на сирийските бунтовници и е предназначена както за ограничаване на войските на  ислямска държава далеч от граничната зона , така и за да се предотвратят териториални печалби на кюрдите..

Кюрдската работническа партия  ПКК  е посочена като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз. Повече от 40,000 души, предимно кюрди, са жертвите след като бунтовниците се вдигнат оръжие в Турция през 1984 г.

В четвъртък турски войници са стреляли по кюрдски бойци в северната част на Сирия.
Също така  в четвъртък, министърът на вътрешните работи Ефкан Ала обвини ПКК ,за  атаката над конвоя транспортиращ  лидера на основната опозиционна партия в страната - Кемал Кълъчдароглу.

Правителството обвини ПКК за серия от атаки този месец в югоизточната част на страната. Групата е поела отговорност за най-малко една атака срещу полицейски участък

   

0 коментарa

Виж още