Нов измамен метод за укриване на изразходен ток!

Нов измамен метод за укриване на изразходен ток!

Умели крадци на ток пестят до 70 на сто от електроенергията с манипулации на електромера. Електротехник от Велико Търново вече е създал устройство, направено от обикновени части, каквито могат да се купят от всеки ел. магазин, с което се реализира  укриване на две трети от използваното електричество.

При използването на уреда електронните електромери не се повреждат, нито пък има някакво физическо влияние върху тях. Работата на уреда се базира на технически недостатъци на новите електромери, които преди години бяха сложени на мястото на старите механични.

След като даде информация за откритието си, Петко Ганчев беше буквално засипан от обаждания с различни предложения за откупуване на уреда. Той обаче категорично отказва за сега да го продава или да разкрие тайната му.

Най-лесния метод за кражба на ток доскоро бе чрез поставяне на магнит на стъклото на електромера, който забавя или изцяло прекъсва въртенето му. В по- сложната му версия се извършва пробиване на корпуса на уреда, като върху диска се поставя игла или друг малък предмет, който има същият резултат.

Други начини са чрез прекъсване на нулевия проводник или развинтване на мостовете за напрежението. Сред вариантите е и изваждането на кабелите от електромера и свързването им отделно от него, като така уреда за отчитане не влиза във веригата под напрежение.

Тези хиртини обаче са доста рискови, тъй като освен че могат да предизвикат пожар, при засичане на електромера инкасаторите веднага ще забележат нередностите. Малко по-действащо е монтирането на специални ключове, с които електромерът може да бъде включван и изключван по желание на човек.

Най-прост и опасен е варианта с мятане на жиците на куки, на другия край на които има обезопасен кабел и включват кабела в разклонител на земята.

   

0 коментарa

Виж още