Няма да повярвате, какви са традиционните коледни ястия по света ...

Няма да повярвате, какви са традиционните коледни ястия по света ...

Не всеки подготвя за Коледа нещо печено. Някои страни в Коледната нощ похапват по традиция ферментирало филе от скат, гъсеници - или дори KFC.

Ето всичко, което вероятно не знаете за коледните ястия по света:

Нима печената пуйка не е сред традиционните ястия? 

За много британци, канадци и американци, които са ежегодно слагат на трапезата си за Деня на благодарността пълнена пуйка,  е удачно да приготвят и за Коледа празничната птицата. Но съставките на "традиционния" Коледен вкус в действителност зависят от етнос и от националността на съответния кулинар.

В Еритрея, хората колят кози за случая. Във Филипините, използват обезкостено пиле, което пълнят с микс от сирене Едам и консервирани кренвирш. В САЩ, страна, чиито традиции лежат върху имиграцията, храната е се приготвя в различни вариации в зависимост от обитателите на съответния дом. Без значение какво е менюто, всички традиции прегръщат златното Коледно правило, а именно да се съберете с приятелите и семейството си и да ядете, до момент в който не можете да хапнете и залък повече.

Какво е най-странното ястие?

Начело на класацията стои гренландския кивяк. Както иметому подсказва той идва от Гренландия. Това уникално ястие се приготвя, от малките морски птици, известни като Кайри, които се използват като пълнеж за издълбана тюленова кожа. Освен месестата им част към плънката се добавят и човки, крака, пера, и изобщо всичко. След това всичко бива зашито и се слага под тека скала, където ферментира се оставя за срок до 18 месеца да ферментира и узрява, след като бъде изкопано ястието веднага се сервира на масата. Говори се, че получената каша имат вкус и аромат наподобяващ този на изключително миризливото сирене Горгонзола. Но кивяк, има солидни конкуренция в сред традиционните ястия на останалите страни.

Исландците се хранят с тупик, и с ферментирал скат, който е толкова силно съмнително, че повечето хора предпочитат да го ядат в ресторантите,за да не смърдят техните собствени домове.

Южноафриканците пък дъвчат ларви: гъсениците са от вида на императорският молец, чиято реколта застане датите на Коледа. Изпържени във фритюрник тези странни  същества не просто са вкусни, настоява Кейт Легет от Дружеството за опазване на Калахари, но са и "изключително важен източник на протеин в периода, когато има на разположение много малко други протеини."

Кой в света се храни от KFC?

Отговорът е еднозначен: японците. Само 1% на сто от жителите на Япония са християни, но това се е превърнало в странен обичай за тях. На 25-ти декември за японците е традиционно да си поръчат празнична кофа с пържено пиле. Тази традиция е създаден в следствие на агресивна рекламна кампания, ръководена от компанията KFC през 1974 г., която имала за цел да убеди японците, че американците обичат да бъркат в кофата с пържено месо за коледна вечеря. Лозунгът гласял „Kurisumasu Ni уа kentakkii!? или преведено на български език: "Кентъки за Коледа!".  KFC е толкова популярна верига за хранене в Япония, че месеци преди  Коледа,заведенията за бързо хранене приемат резервации. Някои от по-находчивите франчайзи дори предлагат маса, професионално обслужване и алкохол.

Носи ли Коледната храна късмет?

В Словакия, по традиция най-старият мъж в къщата е трябвало да вземе седна лъжица от пудинг, направен само от маково семе и от хляб, и да го изхвърли към тавана. Колкото повече, издържи пундинга толкова повече късмет трябва да има семейството.

На Нова година в Испания, хапват грозде. Точно в полунощ, те трябва да изядат 12 гроздови зърна, защото се счита, че по този начин ще си осигурят късмет за всеки месец от годината.

Шаран в банята

В Словения и в няколко други страни от Източна Европа, основното ястие на празника Бъдни вечер обикновено е шаран. Но тъй като шаранът е речна риба, често в храносмилателния му тракт остава тиня, така че семействата си купуват жив шаран дни преди празника, вземат го в домът си и го пускат да плува на свобода в семейната вана. Така след няколко дни, шаранът постепенно изчиства тялото си от калта.

 

   

0 коментарa

Виж още