Няма как да се заразите от морската вода!

Няма как да се заразите от морската вода!

Летния сезон изобилства от възможности да се заразим с нещо. Точно поради тази причина Д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, успокои притеснените курортисти, че няма начин да хваната каквато и да е зараза от морската вода, поради простата причина, че тя непрекъснато се следи. В случай, че има някакви отклонения от нормата, се слага предупредителна табела. Но дори и да няма контрол, за да се зарази човек трябва да приеме огромно количество вода, а това няма как да стане.

Д-р Кунчев коментира, че в момента се наблюдава повишение в броя на заразените от вируси в последните дни, но това е нормално, защото сега е сезона на летните вируси.

Групата на летните вируси е доста голяма и разнообразна, макар че за болния няма голямо значение с кой точно щам се е заразил. Всички се проявяват с температура, нераположение, диария и болки мускулни болки. Така е и през това лято. Вирусите лесно се предават. Основно начинът на заразяване е фекално- орален. Точно затоова е необходимо да се спазва обществената и лична хигиена. Консумацията на заразена храна или вода води до заболяване.

 Гриповете имат същите признаци като тези на вирусите. Много хора пропускат посещението при лекар, защото лятното неразположение минава много леко. Децата до 4-5 години трябва задължително да направят консултация с лекар. Това правило трябва да спазват и хората, които вече имат някакви хронични заболявания, но останалите може да го изкарат и на крака в рамките на 2-3 дни.

Употребата на антибиотици е напълно изключена при лечението на летните заболявания, освен, ако не говорим за ешерихия коли. Няма лекарство обаче, което да пребори вируса, няма и такава ваксина, която да предотврати заразяване.

Д-р Кунчев смело заяви, че алкохолът е много ефективен дезинфектант, но трябва да се употребява в ограничени количества. Вероятно сте забелязали, че дори мокрите кърпички са на алкохолна основа.

   

0 коментарa

Виж още