Няма опасност от липса на преподаватели!

Няма опасност от липса на преподаватели!

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов обяви, че няма опасност от липс на преподаватели в началото на новата учебна година.

Заради информацията на Агенцията по заетостта, че в момента има близо 1400 свободни работни места за учители, Стаматов успокои, че учебната година няма да започне с липсва на учители, съобщиха от пресцентъра на МОН.

"Няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година, юли и август са месеците, в които традиционно се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина", е обяснил Стаматов и добавил, че това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. През лятната ваканция някои учители намират нови работни места и се местят, паралелно с това в системата влизат нови кадри, е станало ясно от думите на заместник-министъра.

Стаматов е напомнил, че никога учебната година не е имала старт  без учители и че тази година броят на свободните работни места е както всяка предходна.

Според него за решението на проблема с недостигащите кадри занапред ще се търсят опции за по-тясна връзка с висшето образование, както и ще се използват всички възможности, които законът дава, за разширяване на системата за специалисти, които нямат педагогическа специализация, но желаят да работят като учители, например инженери и химици.


 

   

0 коментарa

Виж още