Обама обиден-отменя важна среща!

Обама обиден-отменя важна среща!

Президентът на САЩ Барак Обама отмени важна двустранна среща с филипинския президент Родриго Дутерте, защото беше наречен от него "кучи син". Това щеше да е първата среща на Обама с новоизбрания президент на Филипините, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Преди да замине за Лаос, Дутерте направи ужасното изявление по адрес на президента на САЩ, предупреждавайки го да не повдига темата за извънсъдебните убийства във Филипините.

Над 2000 предполагаеми наркодилъри и наркомани са ликвидирани, откакто Дутерте стартира битка срещу наркотрафика след встъпването си в длъжност на 30 юни.

Филипинският лидер Родриго Дутерте изрази извинението си  за обидното нарицание по адрес на президента на САЩ Барак Обама, предаде Асошиейтед прес.

В изявление, прочетено от неговия говорител, Дутерте каза, че съжалява, че "силните му думи" в отговор на въпроси на журналист са предизвикали такава реакция и се извинява, че те са били възприети като лична обида срещу американския лидер.

Срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), на която ще бъдат дискутирани теми от тероризма до напрежението в Южнокитайско море, стартира днес в столицата на Лаос, но беше предварително провалено от обидно изявление на филипинския президент по адрес не на кой да е, а на президента на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Днес филипинецът отново превзе главното място под прожекторите, идвайки  в конферентната зала, пременен в традиционна риза с навити ръкави, докато всички останали лидери носеха нормални черни костюми.

В АСЕАН членуват 10 държави - Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Форумът ще бъде последван от редица други срещи в сряда и от среща между ръководителите на страните от АСЕАН и лидерите на САЩ, Китай, Русия, Индия, Южна Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Лаоският президент подкани страните членки на организацията да работят по-задружно в условията на заплахите от тероризма, климатичните изменения, крехкия икономически растеж и спорове като този за Южнокитайско море, предаде ДПА. 

   

0 коментарa

Виж още