Община Стара Загора: Нека отново гордо развеем българското знаме!

Община Стара Загора: Нека отново гордо развеем българското знаме!

Остава само един месец до паметния за всички българи 3- ти март- Националният празник на Република България. По този повод, Община Стара Загора призовава всички за пореден път да вземат участие в тържественото отбелязване на 139-та годишнина от Освобождението на България.

За всички българи това е важен празник, за жителите на градовете и селата, които са били ключови в борбата, извоювала свободата ни, това е паметен ден. За старозагорци, обаче, това е не само свободата и преклонението пред хилядите жертви, паднали за свободата на този край, но и едно своеобразно начало. Всички знаем, че градът е бил напълно опожарен и сринат го основи, населението- зверски избито. Освобождението вдъхва нов живот и дава ново начало на Стара Загора.

Тази година за трети пореден път Общината инициира на 3- ти март общобългарски поход дo историческия комплекс  "Бранителите на Стара Загора", информира starozagorskinovini.com.

Вече две години подред огромен трибагреник, с 300 м дължина, преминава през града, придружен от хилядите признателни граждани до мемориалния комплекс.

Според програмата, началото на празника ще бъде оповестено от камбанен звън в 9.00 ч. от камбанариите на всички църкви на територията на общината. Ще бъде отслужена и Божествена света литургия.

Непосредствено след това, в 10.15 ч., пред паметника  Защитниците на Стара Загора в парк "5 октомври" ще бъдат положени цветя и венци.

На площада пред Община Стара Загора в 10.30 ч. ще се проведе тържествен военен церемониал, на който ще бъде издигнат националния флаг на Република България.

Шествието с 300 метровия трибагреник до историческия мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" ще започне в 11.00 ч. от площада, предвождано от конницата на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур", първото известно копие на Самарското знаме и военния духов оркестър.

Досега само военнослужещи от Втора Тунджанска бригада имаха правото да носят трибагреника. Тази година ще бъде позволени на всеки желаещ гражданин да се докосне до реликвата.

Нека всеки да отдаде заслужена почит на загиналите за Освобождението и да се включи телом и духом в честването на празника!

   

0 коментарa

Виж още