Огромния пожар в Харманли е ликвидиран

Огромния пожар в Харманли е ликвидиран

   

    24 часа след началото на пожара между харманлийските селища Остър Камък и Иваново, огненото бедствие е било потушено, информира от кризисния щаб на Харманли Нели Вълканова.

    Вчера около 16.00 часа е започнал пожарът в района, който е обхванал голяма площ, но благодарение усилията на пожарникарите, стихията вече е в миналото. Сега органите на реда обхождат терена на локализираното бедствие. Те подозират умишлен палеж на тревите и храстите, тъй като едновременно са пламнали и трите огнища на пожара. Пожарът е обхванал 3000 декара площ, а 1000 декара иглолистна растителност е унищожена напълно от огнените пламъци. Екипите ще бъдат на мястото на пожара до абсолютното обезопасяване на района. Във връзка с огромния пожар, в 18.00 часа вчера беше обявено бедствено положение в Харманли, вилна зона „Казала” и няколко села в региона. След като пожарът е елиминиран от екипите на пожарната, бедственото положение е свалено със заповед на кмета Мария Киркова и спокойствието сред населението се възвръща, коментира Дарина Стаматова, говорител на местната администрация.

    Кметът на Харманли Мария Киркова направи коментар, че най-важното е че няма човешки жертви в пожара, обхванал 3000 декара площ. Във вилната зона по време на пожара е имало семейство, а наблизо е имало ферма, която е можело да бъде обхваната от пламъците. Киркова допълни, че изказва благодарността си на всички екипи, преборили се с огнената стихия и се надява в най-близко време да бъдат заловени извършителите на палежа, ако се докаже, че той е предизвикан умишлено.

    Като цяло стихията, въпреки обхвата и силата си, заради бързата и ефективна намеса на екипите на пожарната, е била потушена в относително кратки срокове. Все още опожарените треви, храсти и дървета в района димят и изхвърлят пушек във въздуха. Тази година избухнаха множество пожари в страната, провокирани както от умишлени палежи, така и от горещото време, но за щастие нямаше жертви.

   

0 коментарa

Виж още