Окончателно: Бебета под 800 грама, не са биологичен отпадък!

Окончателно: Бебета под 800 грама, не са биологичен отпадък!

Върховният административен съд отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, уреждащ въпросите с новородените бебета под 800 грама или преди 26-та гестационна седмица. Решението дойде, след внасяне на жалба от фондация "Макове за Мери", пише Дневник. 

Според досегашните текстове, бебе родено под 800 грама, няма шанс за живот. Според върховните магистрати, обаче въведените критерии били завишени, що се отнася до тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 на 26-та гестационна седмица.

Текстове, които не били мотивирани в проекта за приемане на наредбата от 2014-та година, когато министър на здравеопазването бе мин. Таня Андреева. 

Припомняме, че според предишният текст от 2008-ма година, плодът, който тежи 600 грама и е роден след 22-ра гестационна седмица се води човек, макар да отсъства шанс за оцеляване. 

В случай, че плодът, макар и жив, не покрива променените по-късно критерии, бе поставено условие той да преживее поне три денонощия. Тогава се счита за живо роден и може да бъде погребан от своите родители в случай на смърт. 

 


 

   

0 коментарa

Виж още