Окупаторите на университет в Кабул са убити!

 Окупаторите на университет в Кабул са убити!

Спряно е започналото снощи нападение в Американския университет в Кабул, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на местната полиция. Двамата окупатори са били премахнати, след като убиха един охранител и застрашиха живота на над 20 души.

Полицията окааза съдействие на около 500 студенти от комплекса на университета в столицата на Афганистан.

Нападението стартира снощи със силна експлозия и стрелба.

Преди това атентатор самоубиец е взривил бомба пред входа на университета по думите на главния лекар на една от болниците в Кабул. След това въоръжените атакуващи са влезли вътре.Часове наред сградата на университета е била обградена от силите за сигурност, докато вътре били заклещени преподаватели заедно с чужденци и студенти.

Вътре е бил и афганистанският фотограф Масуд Хосайни, който работи за АП и е носител на наградата "Пулицър". В Туитър той е обявил, че в университета се води битка.

Пак снощи студентът Ахмад Шахир е разказал за Ройтерс, че присъстващите там били блокирани в класните стаи и че се чуват изстрели.

Други студенти са постнали ужасени призиви в Туитър. "Класната ни стая е пълна с пушек и прах, ние сме заклещени вътре и ужасно ни е страх", се казва в едно съобщение, цитирано от АФП.

До късно през нощта никой не беше поел отговорност за случващото се.

Две седмици по-рано двама преподаватели от Американския университет - американец и австралиец, бяха отвлечени в центъра на Кабул. Къде се намират в момента все още не е известно.

   

0 коментарa

Виж още