Оланд и Меркел оптравиха призив за укрепване на Европейския съюз !

Оланд и Меркел оптравиха призив за укрепване на Европейския съюз !

В общо изявление канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд подчертаха нуждата от нов импулс в съюза.

След срещата си във френския курорт Евиан-ле-бейн лидерите обявиха, че Франция и Германия ще поемат ангажимента си да дадат този импулс, съобщи БНР.

И двамата говориха за нуждата да се спре по-сериозно на на дигитализацията в Европа.

"Тези срещи ни дават възможност да покажем, че Европа не е само институции, процедури и правила. Тя е също воля да развиваме нашите икономики, главно в две основни направления: първо - в дигитализацията, второ – в изследванията и иновациите. Това ще даде на нас – европейците, шанс да покажем, че сме световни лидери в тези области", каза френският президент.

Немският канцлер заяви, че на срещата на върха на ЕС, двамата с Франсоа Оланд ще предложат ясни мерки: "В Братислава ще настояваме за амбициозна програма за икономическо развитие и по-специално за възможностите, които предоставя дигитализацията. Трябва да бъдем амбициозни и да действаме бързо".

В навечерието на срещата на Г-20 в Китай, лидерите не пропуснаха да напомнят за ролята на Европа в опитите за възстановяване на икономическото развитие и международната търговия.

Унгария отново критикува миграционната политика на ЕС

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто е на мнение, че миграционната политика на ЕС е безрезултатна. Това заявява сам той в интервю за немският вестник „Велт“.

Дъблинските споразумения ясно говорят, че ако бежанец желае подслон, той трябва да се регистрира и да остане в страната. Онези мигранти, които дойдоха в Унгария с влак, нарушиха правилата на ЕС. Това показва, че цялата система на ЕС е некачествена и слабо действаща, казва Сиярто.

Той подлага на неудобрение и политиката на ЕС към бежанците като цяло. Ние принципно сме против системата на квотите за прием на бежанци. Тези хора не желаят да пребивават в Унгария. Те искат да отидат в Германия, Швеция или Австрия. Опасяваме се, че ако веднъж се съгласим с квотната система и разпределението на бежанците, тя ще се превърне в правило.  Той е категоричен,че тази ситуация не ги устройва.

 

   

0 коментарa

Виж още