Опасни комбинации от храни! Никога не ги смесвайте с лекарства

Опасни комбинации от храни! Никога не ги смесвайте с лекарства

Експерти в здравословното хранене споделиха кои са най-несъвместимите комбинации от харни и лекарства. Има храни, които противодействат на някой лекарства, пише blitz.bg.

Ето кои са опасните комбинации с които трябва много да внимаваме:

1. Хапчета за кръвно и банани

Бананите са изключително богати на веществото калий /в това число влизат и портокалите и зеленолистните зеленчуци/. Те спират полезното действие на лекарствата за кръвно налягане, тъй като при комбинацията между тях нивото на калий в организма се покачва и е възможно като следствие от реакцията да предизвикат аритмия и учестено сърцебиене.

2. Цитрусови плодове и лекарства против кашлица

Цитрусовите плодове често си не си взаимодействат добре с медикаментите против кашлица. Те забавят разтварянето им в организма и могат да предизвикат в пациента сънливост.

3. Обезболяващи и употреба на алкохол

Всички знаем, че при прием на лекарства е противопоказно да се консумира алкохол. Важно е да се отбележи, че приемът едновременно на двете има вероятност да доведе до сериозни поражения на черния дроб. Може да се появи и сънливост и замаяност.

4. Лекарства за астма, белодробна болест и хроничен бронхит и ... кафе

Да, кафето също попада в графата на забранените вещества и не бива да се приема заедно с лекарствата чиято цел е облекчаване на болки в мускулите и прочистване на дихателните пътища. Комбинацията на тези медикаменти с кафе /кофеин/ може да доведе до нервност и сърцебиене. Освен това приемът на кофеин намалява действието на лекарствата.

5. Антибиотици и мляко

Ако обичате да консумирате мляко, желателно е докато пиете антибиотици, то да се случи  поне един час преди или след като изпиете антибиотика си.

6. Лекарства за понижаване на кръвното налягане и грейпфрут

Последната от непрепоръчителните комбинации, е между грейпфрута и лекарства за понижаване на кръвното. Този екзотичен и леко горчив цитрусов плод спира разграждането на медикаментите за кръвно налягане и е възможно да доведе до мускулни болки в тялото.

   

0 коментарa

Виж още