ОПАСНОСТ!!! Бълхи носят опасна болест

ОПАСНОСТ!!! Бълхи носят опасна болест

Епидемичният петнист тиф е познат още в медицината като миши или плъхов тиф. Името  му не е случайно, а е свързано с основният източник и резервоар на инфекцията -гризачите. Предаването на инфекцията се осъществява чрез т. нар. вектори, които са бълхи, паразитиращи по заразени плъхове. При ухапване от бълха носителка на инфекцията, тифа се предава и на човека.

Инфекцията е широко разпространена по целия свят, най-застрашени от разпространението на заразата са обществените сгради, в които има развиващи се популации на плъхове.

Добрата новина е, че след преболедуване в човешкия организъм се създава траен имунитет срещу заболяването. Възприемчивостта към епидемичният петнист тиф на населението е всеобща. Към настоящият момент няма регистрирани случаи, при които заболяването да се предава директно от болен на здрав човек.

Медиците споделят, че заболяването протича остро, като основните му симптоми са обрив по тялото, повишена температура, както и вариращо от леко до тежко полиорганно засягане на организма. Клиничната картина често е твърде неспецифична и има богата гама от диференциални диагнози.

Заразяването може да се осъществи при ухапване от бълха, която в образуваната след охапването раничка, инокулира заразени изпражнения. Инфекцията се пренася по кръвоносните съдове директно чрез кръвта и така достига различните органи в тялото на човек. Всеки един от тези органи реагират посредством възпалителна реакция промяна във функцията си в следствие от плъховия тиф.

Дори стената на кръвоносните съдове търпи промени заради болестта. Пропускливостта на стената нараства, а междувременно обемът на кръв в кръвното русло значително намалява. Това води до неприятните последици от рязко спадане на кръвното налягане, съпроводено с учестяване на пулса.

Освен това притока на кръв към бъбреците рязко намалява, което води до затруднено изхвърляне на крайните продукти от обмяната на организма.

Експертите в областта на медицината съветват, ако забележите по тялото си особен вид обрив, ако вдигнете висока температура или пък кръвното ви налягане необичайно спадне, да потърсите незабавно лекарска помощ.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още