ОПАСНО! Калциевите добавки вредни за жените

ОПАСНО! Калциевите добавки вредни за жените

Ново проучване сочи, че добавките от калции, повишават риска от възникване на деменция при жени, претърпели инсулт.

Медикаментите, приемани от хиляди жени по света с цел да предотвратят коварната остеопороза след влизане в менопаузата, увеличават цели 7 пъти шансовете за поява и развитие на деменция в напреднала възраст.

Според проучването, този риск се утроява при жени, които не са претърпели инсулт или нямат мозъчни проблеми, причинени от нарушен кръвоток, пише blitz.bg.

Д-р Силке Керн от Университета в Гьотеборг, Швеция, водещият автор на проучването, разяснява, че при жените остеопорозата е много често срещан проблем в напреднала възраст. Появата ѝ се дължи предимно на недостиг на калций, от липсата на който е възможно развитието на заболяването. Обичайната доза за ежедневен прием е от 1000 до 1200 мг.

Според д-р Керн, набавянето на това количество калций само чрез храната е изключително трудно и дори невъзможно, затова често се прибягва до приема на широко използваните добавки съдържащи калции в големи количества.

В последното изследване на лекарите са се включили 700 дами на възраст от 70  до 92 години. Важна подробност е, че нито една от жените не е имала деменция. От всички жени,  98 още в началото на експеримента са започнали приема на калциеви добавки, а други 54 са претърпели инсулт.

На всяка една от жените изследователите са раздали тестове за памет и мисловни умения и в продължение на цели 5 години е проследяван напредъка им.

477 от участничките са били подложени и на компютърна томография на мозъка. Проучването, което е публикувано в списание "Neurology", разкрива че в хода на експеримента 56 жени са получили инсулт, а  други 59 постепенно са развили деменция.

Учените установили, че при възрастните дами, приемали по време на изследването добавки с калций,  е два пъти по-вероятно да развият деменция в бъдеще. Анализът сочи и, че повишеният риск се ограничава само до жени с анамнеза за мозъчносъдова болест.

Учените заявяват, че са необходими още изследвания, за да може тяхната теза да бъде категорично доказана и до тогава жените не бива да се ограничават при консумацията на храни, източници на калций.

   

0 коментарa

Виж още