Орешарски: Виновен е този, който спря проекта за АЕЦ Белене!

Орешарски: Виновен е този, който спря проекта за АЕЦ Белене!

"Виновен е този, който спря проекта за АЕЦ Белене", така коментира темата - АЕЦ, бившият служебен премиер Пламен Орешарски в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

В своето становище той допълни, че още през 2012-та година проектът е бил спрян "експериментално". Според бившият служебен премиер на България това само по себе си е нанесло многомилярдни загуби на България. 

По-рано в предаването, той определи втората кандидатура за шеф на ООН също като "експеримент" на правителството и ясно посочи, че по този начин България се е изложила. 

Според него, за да се открие същинския виновник е необходимо да се извърши проверка от 82-ра година до този момент и да се провери отговорността на всички. 
"Според мен прокуратурата правилно трябва да ги провери", уточни Орешарски, посочвайки като виновни всички лидери, които до момента са подписвали и взимали отношение в управлението по повод втората атомна централа. 

На предположението, че вероятно това е "предизборна проверка", тъй като тя се случва преди избори, Орешарски уточнява, че не му се иска да бъде така. Иска му се да може да го свърше по-скоро с наскоро излезлия арбитраж. 

"Искам да ви кажа, че големите загуби по този проект са в резултат на неговото спиране. Ако има някакви други загуби, прокуратурата ще ги установи, ще влезе в съда, ще си излезе с някакво решение и ние с Вас тогава може да кажем:Да, има някакви други загуби или няма." , посочва още той. 

Според него загубите, които има в момента към руската страна са в резултат именно на спирането на проекта. '

"2012-та година премиерът Борисов в първия си мандат спря този проект", посочи още Орешарски и допълни, че от там са загубите. 

На въпрос трябва ли да бъде подновен този проект, Орешарски отговори, че вече проектът след две спирания е твърде компроментиран, а за да бъде възобновен, вероятно трябва да се направи съвършено различна форма. 

За прехвърлянето на топката Делян Добрев и кабинета на "Орешарски", гостът в студиото уточни, че това ще стане ясно едва след проверката от прокуратурата. 

"За сега има някакви обвинения, не искам да кажа, че са виновни, към г-н Петър Димитров и към г-н Делян Добрев.", подчерта Орешарски. 

По повод отношенията ни с Русия и Турция, той казва, че "трябва да се съобразяваме и да градим добри взаимоотношения." Според него членството в ЕС не ни дава правото да игнорираме останалите страни. 

 

   

0 коментарa

Виж още