ОРИГИНАЛНИТЕ ЧЕРТЕЖИ на тютюневите складове-на лице!

 ОРИГИНАЛНИТЕ ЧЕРТЕЖИ на тютюневите складове-на лице!

Относно случаят с пожара в тютюневите складове в Пловдив, Министерството на културата предостави днес на Прокуратурата цялата нужна документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), което се отнася за статута на емблематичните сгради. Това обявиха от пресцентъра на Министерство на културата. Тютюневите складове, които изгоряха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ /по имената на улиците, на които се намират/. Освен това два от складовете са обявени и отелно за културна нахдодка. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата предостави на Прокуратурата и Констативния протокол за направена спешна проверка на място по заповед на министър Вежди Рашидов относно случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Проверката в „Тютюневия град” беше направена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

На компетентните органи на Прокуратурата днес беше дадена и цялата важна документация от 2010 година, във връзка с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив. Уникалните постройки бяха спасени от срутване, след като Министерството на културата отказа проекта на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

От министерството напомнят, че италианските собственици тогава са искали да демонтират складовете, които са ценни и са част от известният архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им е имало и искане за последващо преизграждане и надстрояване на тези сгради с по няколко етажа. Министерството на културата обаче не приема да съгласува проекта и така предпазва ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.
 

   

0 коментарa

Виж още