Отказът на Московския съд

Отказът на Московския съд

Люблинският окръжен съд в Москва отказа да промени в ефективна условната присъда срещу руския опозиционер и блогър Алексей Навални по делото "Ив Роше".

Блогърът и брат му Олег бяха осъдени през 2014 г. по дело за крабжа на 30 млн. рубли от две фирми, включително филиал на френската козметична компания "Ив Роше". Алексей получи 3,5 години затвор условно, а брат му - 3,5 години ефективно лишаване от свобода и влезе в ареста.

Днес съдът прегледа искане на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) за преобразуване на условната присъда срещу Навални, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Според ФСИН Алексей Навални постоянно не изпълнявал задълженията на осъден условно и през 2015 година няколко пъти не е ходил за регистрация в установения срок поради отпуск и лошо здравословно състояние, без да спази нужните изисквания. Това не е първият опит на ФСИН да направи наказанието на блогъра в ефективна присъда, по-рано магистратите отказаха исканията на службата.

Мнозина намират присъдата за политически мотивирана, коментира АП и добави, че Кремъл иска да изпрати Алексей Навални в ареста, за да предотврати превръщането му в мъченик и да предизвика антиправителствени протести. 

   

0 коментарa

Виж още