Откриват мост за $3 млрд над босфора

Откриват мост за $3 млрд над босфора

В петък с тържествена церемония в Истанбул ще бъде открит нов мост над Босфора като символ на амбициозната инфраструктурна програма на правителството. Управляващите в Турция казват, че мостът "Султан Селим" е "най-дългата в света висяща конструкция с железопътна система".

Има информация, че премиерът Бойко Борисов ще присъства на мероприятието, в което ще вземат участие президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският държавен глава Георге Петров, лидерът на т.нар. Северноксипърска република Мустафа Акънджъ и официални лица от Пакистан, Грузия и Сърбия.

Прогнозира се, че съоръжението ще пести годишно 1.75 млрд. долара от съкратено време за пътуване между двата континента и по-малкото разходи за енергия и горива. Освен това Истанбул ще усети полза от облекчаването на трафика, а замърсяването ще намалее драстично.

Урбанисти, които критикуват проекта, твърдят , че заради подвеждащата инфраструктура хиляди души са принудително изселени, а подобни съоръжения обикновено имат повишаващ, а не намаляващ, ефект върху трафика в градовете. Според тях тезата, че мостът ше облекчи трафика между Европа и Азия е подвеждаща, тъй като мостът ще бъде използван основно за вътрешноградски транспорт от жителите на Истанбул.

Дългото 1.4 км съоръжение е с ширина 59 метра, позволяваща по 4 ленти за движение в посока плюс две жп линии.

Таксата за преминаване от Европа към Азия ще е бъде 9.90 турски лири (3 евро), а в обратната посока се пътува безплатно.

Правителството гарантира на операторите, че всеки ден минималният трафик ще бъде 135 000 автомобила.

Разходите за изграждането достигат 3 млрд. долара, а изпълнители са Astaldi в партньорство с IC Ictas. Компанията ще стопанисва моста и 95 км от свързаните с него пътища в продължение на 10 години.

Съоръжението е част от големия проект за магистрала по северната част на Мраморно море, планирана в три фази.

Първата вече е приключена с частни инвестиции от близо 3 млрд. долара. Следващите етапи предвиждат магистрали и връзки с местната пътна мрежа като общата им дължина ще бъде 257 км. Проектът предвижда, те да бъдат завършени и предадени за използване през 2018г.-2019г.
 

   

0 коментарa

Виж още