Откриха най-голямата църква в...

Откриха най-голямата църква в...

Днес бе открит 12-ият и най-голям православен храм в Асеновград - "Св. Архангел Михаил".

Идеята за построяването на църквата идва от едно съновидение на Николина Георгиева, която преди повече от 20 г.  внезапчно я връхлита.

"В съня си аз видях друга църква – по-ниска и по-просторна. В нея имаше един беловлас старец, който не говореше – само благославяше кръстоносците и ги насочваше на изток. Това съвпадаше със свидетелства на кръстоносци за Асеновград. Затова бе избрано това място", споделя Николина, която по професия е лаборант-химик.

В сънищата на тази жена хората се вслушват, защото своеобразната ѝ подготовка да "види" насън точно това място за църква, идва след като пак насън тя получава видение за следите на десет параклиса – не само в Асеновград, но и в Храбрино и другаде в Родопите.

Когато хората са се заели да копаят на посочените от нея места, навсякъде са октривали следи от стари християнски сгради. Така че вярата в нейните съновидения е с основание. 

Днес църквата се намира на площад "Зелено дърво" в квартал "Изток". Създадена е изцяло от даренията на благочестиви християни от различни точки на света.

Под храма има параклис-крипта, който е посветен на всички български светии. Там се съхранява и чудотворната икона, на която са изобразени св. Спиридон, св. Атанасий, св. цар Борис-Михаил и св. Стилиян. 

Предвижда се в двора на храма да се направи трапезария за социално слаби и бедни хора и още един параклис. На втория етаж на сградата ще има жилищна част за свещеника на храма и няколко стаи за гости.

   

0 коментарa

Виж още