Откриха Олимпиадата в Рио с бляскава церемония! (СНИМКИ)

Откриха Олимпиадата в Рио с бляскава церемония! (СНИМКИ)

С бляскава церемония на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро бяха открити 31-вите Олимпийски игри.

Вандерлей Кордейро Де Лима - бронзов медалист от маратона в Атина през 2004 г. запали олимпийският огън, след като бразилската футболна легенда Пеле на който бе отредена тази чест, не можа да присъства на церемонията.

Церемонията включваше много танци, фойерверки, музика, парад на спортистите. Томас Бах - президент на Международния олимпийски комитет (МОК) държа в която имаше клетва на спортистите и издигане на олимпийския флаг.

Над 50 държави присъстваха на откриването, както и правителствените ръководители и президентите на международните спортни федерации.

Президентът на МОК Томас Бах приветства присъстващите с думите: "Добре дошли на Игрите на 31-а олимпиада в Рио де Жанейро 2016. Това е моментът на великолепния град. Това са първите в историята олимпийски игри в Южна Америка. Всички бразилци могат да се чувстват много горди тази вечер. Ние винаги сме вярвали във вас".

Мишел Тимер който временно изпълнява длъжността президент на Бразилия официално даде старт на Олимпиадата, но за съжаление бе освиркан от публиката.

Във финансово отношение церемонията по откриването в Рио беше доста по-скромна в сравнение с предишните две Олимпиади през 2008 г. в Пекин и през 2012г. в Лондон.

Италианецът Марко Балич бе продуцент на спектакъла и акцентира върху културното наследство на страната.

Около 5 хил. актьори и доброволци участваха в шоуто. В церемонията бяха включени различни характерни за Бразилия музикални стилове и видове танци.

Участве в програмата взе супермоделът Жизел Бюндхен, тя дефилира пред многобройната публика под съпровода на песента "Момичето от Ипанема" на Том Жобим.

Лекоатлетката Ивет Лалова беше знаменосец на българската делегация.

В края на автентичното шоу 12 големи школи по самба участваха в церемонията.

За жалост откриването не мина без напрежение и сблъсъци.

Местната полиция се наложи да използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се събраха пред стадион "Маракана", за да изразят недоволството си от икономическата цена на Олимпиадата, докато страната претърпява сериозна рецесия и политическа криза.

   

0 коментарa

Виж още