Откриха РАДИОАКТИВНО вещество в месо от глигани, населяващи европейските ...

Откриха РАДИОАКТИВНО вещество в месо от глигани, населяващи европейските ...

Според учените, животните са яли гъби от Чернобилските гори.

Месото от диви прасета е изключително популярно и предпочитано в Чехия. След проведени изследвания за неговото качество е установено, че в над 47% от тестваните животни в периода между 2014 - 2016 годна е радиоактивно.

47% от всички изследвани през последните две години нерези, се дали положителен резултат за радиоактивност.

През тази зима, в Чехия се появи един необичаен проблем, а именно - месото от диви свине, считано за местен деликатес, се оказа радиоактивно.

Студената и снежна зима принуждава глиганите да се хранят с гъби наподобяващи трюфелите. Този вид подземна гъба, е често срещана в планинският регион Шумава, споделят Sumava споделят чехи, австрийци и германци.

Гъбите могат да поемат високи нива от радиоактивния изотоп цезий. При разразилата се, преди около три десетилетия ядрена катастрофа в Чернобил, е било освободено огромно количество от радиоактивният елемент, който в последствие се е разпространил в цяла Европа, следователно е засегнал и планината Шумава.

Глиганите обитаващи планинският масив са яли от тези гъби и заедно с тях са погълнали огромно количество от радиоактивното вещество цезий. Това прави месото им радиоактивно.“, сподели  Иржи Драпал от държавната ветеринарна администрация.

"Това е сезонен проблем!", каза Драпал. Погълнат веднъж, елемента Цезий може да отнеме над 30 години, преди да спадне до първоначалната стойност на изотопа и още около 30, за да намалее още един път и така нататък. Глиганите могат да останат под влиянието на радиоактивното вещество още доста дълго време. "Ще се опитаме да намерим (засегната от изотопа) храна, през следващите няколко години, считано от днес.", каза Драпал.

Възникналият проблем, може да доведе до някои проблеми с доставката на свинско месо, което е популярно в Чехия. То често се използва за приготвянето на традиционните чешки ястия, предлагани в ресторантите, като например: гулаш, гъста яхния от месо, сос и пелмени.

 

   

0 коментарa

Виж още