Отново напрежение между българи и роми. Вижте къде!

Отново напрежение между българи и роми. Вижте къде!

В Северозападна България продължава напрежението между роми и българи.

Конфликтът се повява след сбиване в местна дискотека. Между присъстващите става бой, а оттам положението ескалира.

Разигралата в град Роман ситуация от тази нощ, много прилича на драмата, която наблюдавахме преди време в Катуница.

Потърпевш от свадата на име Кристиян сподели, че всичко е  започнало, когато един от ромите пристигнал в дискотеката. Първоначално ромът не бил допуснат да влезе в заведението от охранителите. След като влязъл пияният ром поискал цигара от Кристиян, но тъй като момчето е непушач нямало как да услужи. В следствие на отказа ромът Живко станал много агресивен и дори ударил Крис, а освен това го заплашил с думите „след малко ще се върна и ще видиш какво ще стане...".

Живко удържал на думата си и малко по-късно се случил инцидента. Дошли четирима приятели на рома които клели и заплашвали Крис. Ромът започнал скандала отказва да говори и изобщо не коментира случилото се снощи.

Дядото на битото момче разкри пред медиите, че също е бил заплашван и тормозен и споделя:  „Агресивният Живко ми скъса тениската, а след това започна да ме заплашва. На другия ден ме пресрещнаха четирима негови близки, които ме бутаха и заплашваха: „В кома ще падаш!”, „Ще умираш!”, „Ще те пребием!”, „Ще те убием!”

Тези и други плашещи закани отправяли към него нападателите и междувременно блъскали и ритали личният автомобил на Кристиян.

 По-късно около 90 роми, въоръжени с брадви и ножове, опитали да спрат колата на Кристиян принудително. По думите на пострадалото момче, дори и децата били въоръжени с ножове и сипели заплахи и клетви.

Пострадалият едвам се спасил от ромите, като отишъл направо пред Районното управление в града. Жителите на Роман ще проведат мирен протест този петък, като ще настояват органите на реда да свършат работата си, като вземат мерки и тушират напрежението между двете общности.

 Ромите отказват да дадат своето становище за случилото се снощи.

 

Източник: novini.bg

   

0 коментарa

Виж още