Отслабва ли се само със спорт?

Отслабва ли се само със спорт?

В страната ни проблемът със затлъстяването е много сериозен. Повечето от хората вярват, че само с упражнения, ще успеят да свалят излишните килограми и че всичко е само въпрос на желание.

Според диетолозите обаче, се оказва, че не е така.

Идеята, че е възможно човек да се отслабне само посредством физически упражнения, изобщо не отговаря на действителността и въпреки скъпите реклами на производителите на подсладени напитки и храни, както и на скъпоструващите уреди за домашен фитнес, само чрез спорт трудно бихме могли да изваем стройно тяло. Разбира се това не означава, че трябва да пренебрегнем спорта. Вероятно редовните физически упражнения са второто най-добро нещо, което можем да направим за здравето си, след това да откажем цигарите.

Физическите упражнения помагат работата на сърдечносъдовата система, метаболизма, а и цялостното ни здравословно състояние. Реално физическата активност използва само малка част от енергията, която ни е необходима за ежедневието ни, това е така заради начинът, по който функционира човешкото тяло и голяма част от нея отива за това да ни поддържа живи.

За процесите храносмилане и дишане, също използваме доста калории.

Така за абсолютно всяко движение, което правим, ние използваме между 10% и 30% от дневната си енергия.

Човешкото тяло притежава т. нар. компенсаторен механизъм, посредством който се забавя метаболизма когато човек не спортува и така изхабява по-малко калории.

За да изгорим калориите, приети след един обилен обяд, са ни необходими над 3 часа непрекъсната, усилена физическа активност, като и колоездене или пък бързо бягане.

В Европа и САЩ проблемът със затлъстяването е много сериозен. За съжаление и в България положението не е по-различно.

Тревожна статистика показва, че по затлъстяване на децата, страната ни е на пето място в Европа. По данни на Световната здравна организация с наднормено тегло са 19,8% от българчетата до 5 годишна възраст.

Решението на проблема изисква не само редовни физически упражнения, но и промяна на хранителните навици на населението.

   

0 коментарa

Виж още