От МРРБ вдигат ръце по казуса „Бедечка“

От МРРБ вдигат ръце по казуса „Бедечка“

Оказва се, че от МРРБ, нямат необходимите правомощия за да отменят решенията на местните власти.
Юристите, които са част от екипа на Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството, подсказват как би могъл да разплетен сложния казус със старозагорския парк „Бедечка". 
По повод искането на инициативната група „Запазете Бедечка", в официалния отговор на регионалното министерство се казва, че най-добрата алтернатива е министър Лиляна Павлова да обяви моратоториум върху застрояването на реститурираните терени в парка на територията на Стара Загора.
Въз основа на разпоредбите на Закона за устройство на територията министърът на регионалното развитие и благоустройството – Лиляна Павлова няма необходимите права за да отменя взетите от общинските съвети решения, както и издадените заповеди на кметовете на общините, одобрени общи или подробни устройствени планове". 
От министерството подробно припомнят за взетите решения от 2011 година насам от местния парламент на старозагорци решения, липсата на подадените жалби срещу одобрения подробен устройствен план на територията, в която попада парк „Бедечка", както и проведените обществени обсъждания за застрояването в района.
Припомняме, че през месец април тази година, протест събра старозагорци в защита на парк "Бедечка". За да остане парк "Бедечка", тогава на оградата на строителен обект намиращ се на територията на зелената площ бяха сложени играчки, а придружавани от родителите си - 76 деца, оставиха любимите си играчки от плюш. На оградата беше закачен и плакат гласящ : „Приказки, а не бетон. Игри, а не стени!“. В социалната мрежа пишеше: „Да запазим Бедечка за поколенията напред - да се гордеем с града си!“
Правото на общинския кмет според Закона за устройство на територията да спре прилагането на даден вече одобрен устройствен план посочват юристите на министерството като една от възможностите за разплитане на сложния казус.
Собствениците на реституирани имоти в парка, решени също да бранят докрай своето право добавят, че за да се случи това разбира се е необходимо да бъдат на лице законни основания. 

 

Източник: pik.bg

   

0 коментарa

Виж още