От последния час: Ердоган заплашва Европа с 3 милиона мигранти

От последния час: Ердоган заплашва Европа с 3 милиона мигранти

Ердоган е разочарован от САЩ заради отказа да екстрадира Фетуллах Гюлен. Той разкритикува и ЕС заради това, че все още липсва обещаната финансова помощ срещу, която Турция се ангажира да не допуска мигранти към Европа. В този ред на мисли, тактично подчертава, че всеки момент е възможно 3 милиона мигранти да вземат решение стихийно да се отправят към Европа - информира БГНЕС.

В интервю за „Ал Джазира“ Ердоган заявява, че на територията на Турция в момента пребивават 3 милиона мигранти, които могат и пеша да тръгнат към Европа. ЕС е поела ангажимент да подпомага Турция финансово, за да може да удържи вълната от мигранти. Според Ердоган при обещани 3 милиарда евро помощ, до момента не са постъпили повече от 250-300 милиона евро, а от ООН са в размер на около 550 милиона долара.

Турция е похарчила цели 27 милиарда долара за мигрантите.

Ердоган остро разкритикува отказа на САЩ да върне Гюлен в Турция. Той даде пример, че когато от САЩ са поисквали да й предадат терористи,  Турция винаги е изпълнявала стриктно тези ангажименти.

По отношение на свободата на словото в Турция, Ердоган уверява, че държавата никога не е била толкова свободна, както е сега. Гарантира, че всеки може да говори каквото иска, да се облича както иска, да яде каквото иска и да вярва в каквото иска. Забрани не са налагани.

Ердоган не пропусна да каже, че на избори се отчита приблизително 86% избирателна активност, което показва обществената ангажираност на населението.

   

0 коментарa

Виж още