От последния час: Стрелецът от търговския център в Мюнхен е известен!

От последния час: Стрелецът от търговския център в Мюнхен е известен!

18-годишен младеж от немски-ирански произход е стрелецът от търговския център в Мюнхен, който очевидно е действал сам, уби най-малко девет души по време на третото поред нападение срещу цивилни в Западна Европа в рамките на осем дни.

 

Стрелецът е идентифициран от Мюнхенската полиция. Той е двоен гражданин- немец от ирански произход. Стрелецът е бил намерен мъртъв с огнестрелна рана в главата, като се предполага, че се е самоубил.

 

Полиция, позовавайки се на очевидци, първоначално заявиха, че търсят трима заподозрени за стрелбата в търговския център Олимпия в Мюнхен. Клиентите на търговския център, изпаднали в паника, бяха евакуирани и движението в града бе спряно.

 

Тази сутрин властите направиха изявление, че се смята, че стрелецът е организирал атаката сам, откривайки огън в ресторант за бързо хранене, преди да стигне до мола.

 

Шестнадесет души, включително няколко деца, са били ранени при нападението, а три са в критично състояние, предават от Ройтерс.

Не е установен мотивът за стрелбата в третия по големина град в Германия, където бе обявено извънредно положение, транспорт спря и магистралите бяха затворени веднага след нападението.

Това беше третият мащаби акт на насилие срещу цивилни граждани в Западна Европа в рамките на осем дни. Отговорност за предишните атаки във Франция и Германия е поета от екстремистката групировка Ислямска държава.

 

"Мотивите за този отвратителен акт все още не са напълно изяснени - ние все още имаме противоречиви улики", заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в своето изявление.

 

Все още не е поета отговорност, но привържениците на ислямската държава приветстваха нападението в социалните медии.

"Ислямската държава се разпространява в Европа", казва един туит.

 

Представители на американското разузнаване, пожелали анонимност, твърдят, че според първоначалните доклади от германските им колеги не свидетелстват за някаква връзка между стрелеца и Ислямска държава или други екстремистки групи.

 

Стрелецът, чието тяло бе намерено в странична уличка в близост до търговския център, не е бил идентифициран по име, но се казва, че не е бил известен преди полицията.

 

Молът е в непосредствена близост до Мюнхенския олимпийския стадион, където палестинската групировка Черен септември взе 11 израелски спортисти като заложници и в крайна сметка ги уби по време на Олимпийските игри 1972.

 

Нападението в петък се проведе една седмица след като 17-годишен, търсещ убежище, нападна пътниците на германски влак с брадва. Баварскате полиция застреля тийнейджъра докато бяга.

 

Шефът на полицията заяви, че няма непосредствени прилики между нападението в петък и инцидента във влака близо до южния германския град Вюрцбург.

   

0 коментарa

Виж още