Охранява ли се границата на България и предприети ли са мерки за противодействие на нелегалната миграция?!

Охранява ли се границата на България и предприети ли са мерки за противодействие на нелегалната миграция?!

Берлин, 25 август

Срещата се състоя днес между вътрешният министър Румяна Бъчварова и колегата ѝ от Германия - Томас де Мезиер. Пресцентърът на МВР, съобщи, че двамата министри са обсъдили средата за сигурност на Балканите, възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия за охрана на българските граници, миграционната криза, както и намирането на координиранo общоевропейско решение за справяне с належащата криза.

Министър Бъчварова представи актуалните мерки, които властите в България са предприели по охрана на границата ни и противодействието на нелегалната миграция, на работна среща в Берлин и подчерта, че към настоящият момент страната ни не влага голям ресурс за така необходимата гранична сигурност, за да управлява ефективно външните за ЕС граници и миграционните процеси.

Бъчварова разясни, че нуждата от координиран отговор на миграционния поток по външните граници на ЕС, страната ни вече е поискала допълнителна подкрепа от агенция Фронтекс.

На срещата двете страни обсъдиха и дейността на центъра за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството, създаващ се към МВР. На българският вътрешен министър предстои да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

По-късно днес, Бъчварова проведе втора работна среща с вътрешния министър на федералната провинция Берлин - Франк Хенкел, който подчерта необходимостта държавата ни, да бъде подкрепена при посрещането на миграционния натиск.

В контекста на европейската солидарност, Фронтекс играе ключова роля сподели Хенкел и подчерта, че е от огромно значение агенцията на ЕС да подкрепи България при гарантирането на сигурността на границите.

Друга тема на разговор между Бъчварова и Хенкел бе за предстоящото българско председателство на ЕС. При подготовката за председателството, което предстои в началото на 2018 г. германската страна ще подпомогне МВР, като за целта ще бъдат осигурени стажове и обучения за служителите на структурата и ще се провеждат редовни срещи по работни досиета между екипите на Германия и България, за да могат нашите експерти да бъдат коректно обучени от германските си колеги.

 

Източник: bta.bg

   

0 коментарa

Виж още