Очаква ни топъл септември!

Очаква ни топъл септември!

Според дългосрочните прогнози месец септември да бъде с малко по-високи температури и близо 70% е сигурно,че ще  е с по-малко валежи от обичайното.

Това заяви за БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Септември е много приятен месец в България и на всеки три години - два пъти, септември е бил топъл и много слънчев и сух. По дългосрочните прогнози такъв се очертава засега да е идващия у нас септември, обявява климатологът. Очаква ни невероятно топъл и мек септември, в който естествено ще има няколко хладни дни, като един от тях ще се състои 7-8 септември, а второто и по-сериозно захлаждане, ще е към 20 септември. 
Но топлите и хубави дни ще продължат, коментира експертът. Есента в странат ще бъде малко по-топла от обикновеното или от тези температури, които са ни познати от миналия век - или от т. нар. климатична норма - 1960-1990 г., заяви доц. Рачев. По думите му "в полето на валежите прогнозите са още по-трудни, но засега първата половина на есента се очаква да бъде с нормални и с под нормални валежи".

   

0 коментарa

Виж още