Падат ли си мъжете по интелигентни жени?

Падат ли си мъжете по интелигентни жени?

Някой представители на силния пол се плашат от по-умните жени.
На теория повечето мъже искат да имат до себе си по-интелигентна жена, но на практика нещата стоят по друг начин. Това стана ясно след мащабно проучване, проведено от изследователски екип от САЩ, в чиито данни експертите посочват, че макар мъжете да често да твърдят, че искат партньорките им да бъдат интелигентни, повечето от тях всъщност се страхуват от идеята да поканят на среща жена, която е по-умна от самите тях.
Учените установяват, че въпреки биологичното предимство, което имат интелигентните жени, пред по-посредствените от тях, включително предаване на своите гени на децата си и по-добра грижа за тях, по-голямата част от мъжкото съсловие всъщност предпочита да не излизат с по-умна от себе си жена, а да се обвърже и да създаде дом и семейство с жена на тяхното собствено ниво.
За да изпълни своите цели, изследователският екип от САЩ провел различни проучвания върху студенти. 105 млади мъже са помолени да прочетат вероятен сценарий за жени, които имат по-висок или по-нисък коефициент за интелигентност, в сравнение с тях. След което задачата на доброволците била да оценят и степента на привлекателността на дамите, според интелектуалното им функциониране.
От направеният анализ на данните става ясно, че мачовците изграждат благоприятни впечатления и показват по-голям интерес към жените, които са с по-високо IQ от тях, цели 68% от изследваните лица заявили, че биха се чувствали по-комфортно и това определено би повдигнало собственото има самочувствие, ако излизат с жена, която е по-умна от тях.
Изследователите разширили изследването си, като по време на втората част от проучването вкарали истински жени с които мъжете да комуникират. В тази ситуация обаче се оказало, че умните жени реално не са толкова привлекателни за мъжете и след протеклият разговор, те дори нямали желание да излязат на втора среща с тях.
Все пак проучването е обхванало много малка част изследвани лица и не можем категорично да си направим категоричен извод, че всички мъже чувстват интелигентната жена като заплаха. По-скоро изследването ни тласка в друга посока, а именно разкрива пред човечеството интересната връзка между онова, което мислим, че искаме, и това, което в действителност желаем. 
Данните са публикувани в Personality and Social Psychology Bulletin.

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още