Паметникът Шипка е недостъпен за туристите. Вижте защо!

Паметникът Шипка е недостъпен за туристите. Вижте защо!

Чавдар Ангелов, изпълняващ длъжността директор на  Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, предупреди любителите на историята и историческите забележителности, че „Паметникът на Свободата“ на връх Шипка в момента е затворен за посещения. Достъпът до него е ограничен заради големите навявания от сняг, които в някои райони достигат човешки бой.

До паметника достига единствено охраната, като отоплението и останалите важни системи на монумента функционират непрекъснато.

Подобна забрана за достъп до историческия паметник се налага почти всяка зима. В момента тя е в сила от 5 януари тази година, информира Чавдар Ангелов. Основната причина за ограничаването на достъпа до паметника и спирането на започналата реставрация и консервация на лъва на монумента са изключително тежките зимни условия, пише nbp.bg.

Още миналата зима беше констатирано, че фигурата на лъва се нуждае от патиниране, тъй като съединителните шевове се виждат и развалят цялостната визия на монумента.

По препоръка на експерти, вътрешността на фигурата също трябва да бъде огледана. Истинско морално престъпление ще е, ако не бъдат положени необходимите действия за запазването на най- голямата фигура на лъв, на територията на България, символ на величието на нацията. Той е висок 4 м и дълъг 8 м, отвътре го държи скелет от стоманена конструкция.

Г-н Ангелов твърди, че експертите разполагат с технология за осъществяването на вътрешен оглед на фигурата на лъва, но е необходимо и времето да позволява това. След като бъде направено това, ще може да се реши как да се процедира по- нататък с реконструкцията и консервацията на лъва. Огледът ще бъде направен по предварително направен проект на експерт – реставратор. След това ще може да се направи и точен разчет на разходите по реставрацията.

От дарителската кампания, която организира „Билла- България“ са събрани приблизително 67 000 лв. Става известно, че в края на миналата година, 27 декември 2016 г., по дарителската сметка са постъпили 5000 лв дарение, направено от софийска фирма, което означава, че в момента по тази сметка има 72 000 лв. Тази сума ще е напълно достатъчна, за да започне реставрацията.

   

0 коментарa

Виж още