„Парижки живот“ поставят в „Държавна опера – Стара Загора“!

„Парижки живот“ поставят в „Държавна опера – Стара Загора“!

На 28 – ми октомври, „заралии“ ще могат да се насладят на най – новата премиера на „Държавна опера – Стара Загора“, а именно оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“.

Оперетата е поставена за първи път в далечната 1866 година на 31 - ви октомври. На българска сцена тя ще се постави за първи път след 55 - годишна пауза. Ще бъдат използвани, либретото на Луи Халеви и Анри Мелк и преработките на Ян. Сашин и И. Щок. На български пък „Парижки живот“ е преведена от Димитър Димилов.

С поставянето на тази прекрасна оперета ще бъдат отбелязани и 70 години от рождението на професор Румен Нейков, 40 години творчество на професор Нейков, както и неговата 25 - та  оперета като режисьор в „Държавна опера – Стара Загора“.

Ето и накратко какво могат да очакват от „Парижки живот“ любителите на оперети:

Двамата приятели Раул и Бобине очакват на Северната гара на Париж богатия американец Мистър Гондремарк, който пристига с дъщеря си Алиса и за да купи една железопътна линия с всичките и екстри – композиции, локомотиви, началник-гара, машинист и стрелочник. През гарата преминава, но без да им обърне внимание Метела – актриса и певица и любима на Раул.

Двамата приятели решават да заведат богаташа от Америка вместо в хотел, в дома на лелята на Раул – маркиза дьо Карадек, за да плати за настаняване на тях, а не не хотел. Което и правят, но в къщата нахлуват кредитори, които искат да си върнат парите за стоки и услуги, които са им дължими.

Според набързо съставения план кредиторите се преобличат и са представени на голямото тържество в дома на маркизата като длъжностните лица, от които зависи покупката на железницата. В разгара на тържеството се появява и Метела, преоблечена като маркизата. Но внезапно идва и самата маркиза, която прекратява тържеството.

В последното действие на оперетата в театър „Буф“ се представя новата пиеса „Парижки живот“ по действителните случки, описани по-горе. Всички са зрители в салона на театъра – и богатият американец Гондремарк, и кредиторите. Американецът е недоволен от образа си в пиесата и от конфузната ситуация, която е преживял и се е оплакал на различни политици, искайки затварянето на театъра.

В театъра се развиват и две любовни сцени, едно погрешно задържане, но всичко завършва успешно и радостно с всеобщото ликуване на артистите, че нищо и никой не може да заглуши Изкуството- ако не е на сцената, то ще бъде по улиците, булевардите, навсякъде!

   

0 коментарa

Виж още