Парламента прие бюджет 2017 на първо четене

Парламента прие бюджет 2017 на първо четене

Бюджет 2017 бе приет на първо четене за не повече от два часа. 102-ма дадоха глас „да“, 58- бяха „против“ и 11 се въздържаха да подкрепят законопроекта.
Бюджетът бе подкрепен от ГЕРБ, Атака, Реформаторският блок, БДЦ-Народен съюз, докато патриотите бяха от въздържалите се. 


Алиосман Имамов, от ДПС, изказа мнението, че българското население е най- бедно в ЕС. 


БСП бяха категорични, че бюджетът не им харесва и не желаят да го подкрепят. Според Румен Гечев няма един лев влязъл в икономиката ни. Той оприличи държавата на мащехапо отношение на икономиката ни.


Найден Зеленогорски пък разкритикува поведението на депутатите и каза, че не е коректно цялата държава да чака няколко месеца бюджет, само за да може някой да се докаже пред другите колко е силен.


Славчо Атанасов отправи критика към липсата на средства за култура. Според него културата за пореден път не е сред приоритетите на бюджет 2017.


С днешното решение на парламента бюджет 2017, заедно с този на НОИ и НЗКО отиват на второ четене. Там ще се гласува вече всеки член поотделно.


Според плановете се очакват стабилни нива на БВП. Предвиждания дефицит е 1.330 милиарда лв., което е 1.4% от БВП. Към момента отрицателната инфлация се очаква да се увеличи до 1.5%. Минималната работна заплата ще бъде увеличена на 460лв от началото на следващата календарна година. Увеличение е предвиден и за осигурителната вноска с 1%, което ще налее в бюджета 395 милиарда лв. повече.


Предвижда се увеличение на пенсиите с 2.5%, като максималната пенсия става 910лв.
От следващата година осигурителния стаж за пенсия започва да расте с по 2 месеца всяка година като накрая трябва да достигне 35г и 8м при жените и 38г. и 8 м. при мъжете.


Според заложеното в бюджета за следващата година, приоритетите са в Образованието, въоръжените сили и отбраната, здравеопазването и Програмата за енергийна ефективност на жилищните блокове.

   

0 коментарa

Виж още