Парламентът даде Държавната агенция за закрила на детето на Сметната палата

Парламентът даде Държавната агенция за закрила на детето на Сметната палата

Експерти разследват злоупотреби с европейски пари. Само за два дни лектор получил близо 4 бона хонорар.

Агенция за закрила на детето бе дадена от депутатите на Сметната палата, причината е заради получена информация за сериозни злоупотреби с европейски средства, пише bgonair.bg.

Днес, по искане на Султанка Петрова от Патриотичния фронт, депутатите единодушно взеха решение да възложат цялостен одит на Агенцията за закрила на детето. Проверката ще обхване дейността за периодът между 2009 г. - 2015 г.

В мотивите на депутатката се изтъква, че е получена информация от достоверен източник,  който твърди, че в рамките на проект по ОПАК "Функционален анализ на ДАЗД" за период на двудневен период на обучението, еднократните възнаграждения за един обучител са възлизали на 3853 лв.

От думите на Петрова, стана ясно, че за изготвяне на техническо задание по проект "Детство за всички", който е свързан с проучване на плана за деинституционализация са похарчени около 140 000 лева, макар по същият предмет вече да е изготвена експертна външна оценка от УНИЦЕФ.

Депутатката от Патриотичния фронт е категорична, че на фона на тези огромни разходи проблемите в сферaта на правата на децата за съжаление все повече се задълбочават.

Петрова е възмутена от факта, че едно дете, може да бъде местено 11 пъти из различни институции, както и че кръвни брат и сестра ще се разделят за да бъдат отглеждани в две приемни семейства. Тя допълни, че не може да приеме, че малко след като приемните центрове са претърпели основен ремонт, таваните им падат.

Становището й бе подкрепено от колегата й от ПФ Димитър Байрактаров, който допълни, че определено става въпрос за съмнения за злоупотреби с европейски средства, както и за граждански договори и хонорари за няколко хиляди лева хонорар за дейност извършена в рамките на 48 часа. Според Байрактаров е важно да се разбере, кой е подобрил материалното си положение на гърба на беззащитните и изоставени в институциите деца.

   

0 коментарa

Виж още