Песимистите два пъти по- често умират от сърдечно- съдови заболявания

Песимистите два пъти по- често умират от сърдечно- съдови заболявания

Финландски изследователи са убедени, че песимистите са значително застрашени от смърт в следствие на сърдечно-съдови заболявания.

Не бързайте да се присъединявате към групата на хората, смятащи „чашата за наполовина пълна". Оказва се, че  оптимизмът не носи никакви особени ползи.

 

Най- обширното проучване, провеждано в продължение на 11 години, е публикувана в списание BMC Public Health. Учените са наблюдавали 2267 мъже и жени на възраст 52-76 години.

В самото начало на проучването, на участниците били показани шест твърдения и били помолени да ги оценят по скалата от 0 до 4, дали отговарят на разбиранията им. Това било направено, за да се установи дали съответният участник е оптимист или песимист.

В продължение на 11 години последвали щателни проучвания, които установили, че 122 души са починали от коронарна болест на сърцето, която всъщност все още е убиец номер едно в света. Тези, които още в началото се класирали в групата на песимистите, по-късно починали от тази болест на сърцето.

 

Проучването установило, че хората с най-високи песимистични тримесечни резултати  2,2 пъти увеличават вероятността да умрат от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези в най-ниски песимистични резултати на тримесечие.

"Вашите личностни черти могат да направят физическото ви здраве значително по-лошо", каза авторът на проучването, д-р Мико Панкалайнен, психиатър в Централна болница в Лахти, Финландия.

 

"Ако сте песимисти и да имате някои здравословни проблеми, тогава е още по-важно да се грижите за физическото си здраве."

 

От друга страна, едно проучване от 2013 споделя някои положителни ефекти от песимистичното мислене върху здравето. Очевидно, те са отчели резултатите при тези хора с ниски очаквания за "светло бъдеще", което всъщност води до по-здравословен живот.

 

   

0 коментарa

Виж още